Ceza HukukuMakaleler

CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER FİNAL SINAVI

Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER FİNAL SINAVI paylaşacağım.

 

(Cevaplar klasik sınav için yeterli olmayacaktır ilerleyen zamanlarda istek olursa açıklamalı bir şekilde paylaşım yapabilirim ancak şimdilik cevap konusunda bir tereddüdünüz olmasın diye kısaca cevaplara soruların altında yer verilmiştir)

1) A aralarında tartışma çıkan B’yi iteklemiş ve B’ye vurmak üzere aracına dönüm demir bir çubuk almıştır. Bu çubuğu B ye doğru fırlatmıştır ancak demir çubuk B’ nin refleks ile aniden eğilmesi sonucu B’nin arkasındaki C’ye isabet etmiş ve C beyin kanaması geçirmiş ve ölmüştür. Bu olayda A’nın ceza sorumluluğu nedir?

cevap: olası kast ile adam öldürme

2)X bardan çıkan A ve arkadaşları gece 03.00 civarları karayolunda zikzak çizerek seyir halinde arabasını sürerken polis ekibinin anons yapıp dur uyarısı yapmasına rağmen yola devam etmiştir. Polisler devam eden araca silahla atış yapınca A durmuştur. Polis memuru içeriye eğilip aracın kontak anahtarını ararken A aracı çalıştırıp camı kapatma düğmesine basmıştır. Arkaya oturan polis arkadaşları kafası ve yarı vücudu içeride olan arkadaşını düşmesini engellemek için arka camdan arkadaşını tutmaktadır. A hızını artırıp 100-110 km/h getirmiştir. Ve aracı sağa sola çevirerek sürmektedir. Bu olayda A’nın ceza sorumluluğu var mıdır , var ise nedir?

cevap: Kasten adam öldürmeye teşebbüs

3)A ülkesinde vergi kaçakçılığı yapmıştır ve Türkiye’ ye gelmiştir. Türkiye’de 3 yıl kalınca Türk vatandaşlığına başvuru yapmış ve 1 hafta sonra Türk vatandaşı olmuştur.

A’ yı vergi kaçakçılığı yaptığı ülke yargılamak için isteseydi geri vermek mümkün müydü?

cevap: S.İ.D.A.S anlaşmasına göre mali suçlardan dolayı iade mümkündür. A eğer Türk vatandaşı olmasaydı (geri verme anında) geri verilebilirdi ancak Türk vatandaşı olduktan sonra geri vermek mümkün değildir. Çünkü vatandaş iade edilemez.

4)A ve B bir mekanda tartışmıştır. Tartışma büyümüş ve kavgaya dönüşmüştür. A, B’yi yere yatırıp dövmekte bıçakla bacaklarına vurmaktadır. B ise her fırsatta ayağa kalkıp kapıya doğru kaçmakta dışarı çıkmaya çalışmaktadır. Bunu gören A’ nın arkadaşı C , B’nin kaçmasını engellemek için kapıyı kapatıp kilitlemiştir. Olay sonucu B ağır bir şekilde yaralanıp hastaneye kaldırılmıştır. Olayda C’nin bir sorumluluğu bulunmakta mıdır?

cevap: B kapıyı kapatıp olayın devam etmesine hakim olup müşterek fail olarak sorumludur.

5)Anne ve babasından kalan mirası küçük kardeşi A ile paylaşmak istemeyen B , 1 ay boyunca plan yapmış ve kardeşini öldürmeyi planlamıştır. En iyi çözümün kardeşinin içeceğine uyuşturucu katıp kardeşi uyuduktan sonra onu tavana asıp intihar görünümü vermek olduğunu düşünmüştür. O gece eve geç gelmiş ve kardeşine en sevdiği meyve suyunu almış içine uyuşturucu katmıştır. Kardeşi meyve suyunu içip odasına gitmiştir. 1 saat sonra planını gerçekleştirip odadan çıkan B sabahleyin kardeşinin çığlığı ile uyanmış ve tavada dün akşam kuzeniyle film izlemeye gelen kuzeni C’ nin asılı olduğunu görmüştür.

B ‘nin ceza sorumluluğu nedir?

cevap: B basit kasten adam öldürmeden sorumludur. Aslında nitelikli hal olan yakınlara karşı(kardeşine) öldürme fiilini işlemek istemektedir. Ancak nitelikli halde hata gerçekleşip (30/2) basit hale dönüşmüştür. Her ne kadar ölen kişi kuzeni olsa da kuzenini öldürmek istememektedir.

6)Ailecek tatile çıkan A ve B , ve çocukları C, D 1 saat boyunca yol gittikten sonra babaları A , direksiyon hakimiyetini kaybedip karşıdan gelen araca çarpmıştır. Bu çarpma sonucu sadece C ve D ölmüştür.

A ‘nın ceza sorumluluğu nedir?

cevap: TCK 22/6 ya göre eğer neden olunan netice artık cezaya hükmedilmesini anlamsız derecede mağduriyete neden olursa faile ceza verilmez. Olayda A’nın taksirli mi bilinçli taksirli mi olduğu önemlidir(olayda basit taksir vardır) eğer taksirli ise 22/6 uygulanır. Eğer taksirli değilse bilinçli taksirli ise sadece indirim yapılabilir.

Eğer A 5 saat kesintisiz araba kullanıp da bu kazayı yapmış olsaydı yukarıdaki soruya vereceğiniz cevap değişir miydi?

cevap: Evet değişirdi. Çünkü 4 saatten fazla araç kullanan kişi artık mola vermelidir. Buna rağmen insan yola devam ediyorsa kendine olan bir güven söz konusu olup bilinçli taksirlidir. Yani ceza sorumluluğu olur.

7)Şiddetli karın ağrısı ile doktora götürülen 10 yaşındaki A’ya doktor 35 yaş üzerinin kullanabileceği bir ilaç yazmıştır. Eve geçince ağrısı dinen A ilacı kullanmamıştır ve ilaçla ilgili baba B’nin yaptığı internet araştırmasında ilacın yan etkilerinin çok olduğu ve 10 yaşındaki bir çocuğu öldürebilecek güçte olduğunu farketmiştir. Bunun üzerine sinirlenen B hastaneye doktorun odasına girip hesap sormuştur.

Doktorun bir sorumluluğu var mıdır ?

cevap: Fail ile ceza ilişkisi kurabilmek için netice mutlaka gereklidir. Suçun unsuru eksik ise suç oluşmamıştır. Olayımızda ilacın içilmemesi sonucunda da bir netice oluşmaması nedeniyle doktorun sorumluluğu yoktur.

HUKUK ceza ile ilgili görsel sonucu

 

seo
CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL CEZA HUKUKU GENEL

Etiketler

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. I have been browsing on-line greater than three hours nowadays, yet
    I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.
    It is pretty price sufficient for me. Personally, if all webmasters and
    bloggers made excellent content material as
    you did, the net will probably be much more helpful than ever before.

  2. Title to a book is important. Wedding entirely onee rather significant things in anyone’s life.

  3. Если изначально что-то не понравилось, то какие бы бонусы и игры
    казино не предлагало играть в
    нем уже врядли получится.

  4. Magnificent beat ! Ӏ wiah to apprentice whilst уou ajend your webb site, һow coᥙld i subscribe fօr a blog site?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Merhaba sitemizin tek gelir kaynağı reklamlar sunucu ve alan adı ücretlerini çıkarabilmek için reklamlara ihtiyacımız var lütfen kullanıyorsan adblocker vb programları kapatır mısın ? Kullanmıyorsan verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz.

 



reklamdestek



Hukuk makaleleri , hukuk testleri , hukuk fakültesi hakkında bilgiler , sınav rehberliği ve bir çok makale bulunan sitemiz masraflarını kendi çıkarması gerekiyor bu sebeple reklamlar aracılığı gelir toplamaya çalışıyorum.Kesinlikle sizi rahatsız edecek hiçbir reklam bulunmamaktadır.Reklam engelleyicinizi kapatmayı sitenin iyiliği için unutmayın.Emeğe saygı teşekkürler.