Medeni HukukTestler

Aile Hukuku Test Sınav Soruları ve cevapları

Aile hukuku sınav soruları ve cevapları

1)Aşağıdakilerden hangisi özel boşanma nedeni değildir?

a)Evlilik birliğinin temelden sarsılması

b)Zina

c)Hayata kast, pek kötü muamele

d)Terk

e)Akıl hastalığı

2)Aşağıdakilerden hangisi terk çeşitlerinden biri değildir?

a)Eşlerden birinin diğer eşi evden kovması

b)Eşlerin mahkeme kararıyla bir süre ayrılık kararı verilmesi

c)Eşlerden birinin ortak konuttan ayrılması

d)Eşlerden birinin haklı bir neden olmaksızın ortak konuta hiç gelmemesi

e)Eşlerden birinin, diğer eşin haklı bir neden olmaksızın ortak konuta dönmesini engellemesi

3)Terk ihtarı ortak hayattan ayrılma tarihinden itibaren ne kadar süre geçtikten sonra yapılabilir?

a)8 ay

b)6 ay

c)4 ay

d)1 ay

e)2 ay

4)Aşağıdakilerden hangisi velayetin kaldırılmasını gerektirmez?

a)Ana babanın deneyimsizliği

b)Ana babanın çocuğa istediği oyuncağı almayarak 2 gün boyunca ağlatması

c)Ana babanın ağır hastalığı

d)Ana babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi

e)Ana babanın başka yerde bulunması

5)Aşağıdakilerden hangisi isteğe bağlı bir kısıtlama nedeni değildir?

a)Yaşlılık

b)Sakatlık

c)Deneyimsizlik

d)Savurganlık

e)Ağır hastalık

6)Aşağıdakilerden hangisi Nişanlılığın sona erme nedenlerinden biri değildir?

a)Nişanlıların hediyeleri ve mektup vb. eşyaları geri vermesi

b)Evlenme

c)Nişanı bozma

d)İrade bozukluğu halleri

e)Çifte nişanlanma

7)Ayşe ile Hasan evlenmeye karar vermişlerdir. Ayşe 17 yaşını bitirmiş Hasan ise mahkeme kararıyla ergin kılınmış ancak 16 yaşındadır. Evlenme memuru evlenmelerinde sakınca olduğunu bildirmiştir. Sizce memurun söylediği doğru mudur?

a)Memur haklıdır. Evlenemezler.

b)Ayşe 17 yaşında olduğu için evlenemez. 18 olmalıdır.

c)Hasan mahkeme kararıyla ergin kılınsa bile 16 yaşı bitmemiştir.

d)Ayşe’de mahkeme kararıyla ergin kılınmalıdır.

e)Memur haksızdır.Evlenebilirler.

8)Aşağıdakilerden hangisi eşlerin yükümlülüklerinden biri değildir?

a)Birliğin mutluluğunu sağlama

b)Sadakat gösterme

c)Çocukların bakım ve gözetim

d)Hasta olan diğer eşe kan verme

e)Evin giderlerini birlikte karşılama

9)Eşlerin belirtilen aile hukukundan doğan yükümlülüklere uymamaları aile birliğini sarsabileceği gibi ailenin huzur ve mutluluğunu da kaçırabilir. Bu nedenler bulunursa hakimin alacağı önlemler bulunmaktadır.

Aşağıdakilerden hangisi bu önlemlere örnek verilemez?

a)Kavga etmiş olan Ayşe ile Ali’nin psikologa yönlendirilmesi

b)Evin kirasını ödeyen Enver’e eşi Elif yardım etmediği için Elife uyarı yapılması.

c)Ayrı yaşama kararı verilen eşlerden bir eşin diğerine yardım etmesini söylemesi

d)3 tane arabası olan Zeynep yeni bir araba almaya karar vermesi üzerine hakimin eşin rızasının alınması şartını getirmesi

e)Şerh için malik eşin rızasının istenmesi kararı.

10)Aşağıdakilerden hangisi mal rejiminin sona erme nedenlerinden biri değildir?

a)Eşlerden birinin gaip olması

b)Eşlerden birinin ölümü

c)Başka bir mal rejimine geçilmesi

d)Evliliğin boşanma veya iptal ile sona ermesi

e)Mal ayrılığı kararı verilmesi

11)Edinilmiş mallara katılma rejiminin devamı süresince, aşağıdakilerden hangisi edinilmiş mallardan sayılmaz?

a)Edinilmiş mal yerine geçen edinimler

b)Bir eşin evlendikten sonra babasından kalan tarlası

c)Sakatlığı nedeniyle çalışamayan eşe ödenen tazminatlar

d)Bir eşin çalışması sonucu aldığı maaş

e)Sosyal güvenlik kurumunun yapmış olduğu ödemeler

12)Aşağıdakilerden hangisi evlenmenin mutlak butlan ile sakat olmasını doğurmaz?

a)Evlenmenin aynı cinsten iki kişi arasında olması

b)Eşlerden birinin evlenme sırasında evli olması

c)Eşlerden birinin doğuştan sürekli olarak ayırt etme gücünün olmaması

d)Eşlerden birinin evlenmeye engel olacak şekilde akıl hastalığının olması

e)Eşler arasında 2. derece hısımlığın olması

13)I.Zina mutlak boşanma nedenidir. II. Haysiyetsiz hayat sürme mutlak boşanma nedenleridir. III. Eşlerin anlaşarak boşanması mutlak boşanma nedenidir. IV. Onur kırıcı davranış nispi boşanma nedenidir. V. Terk nispi boşanma nedenidir.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

a)I-II

b)I-II-III

c)IV-V

d)I-III

e)I-III-V

14)Aralarında ufak bir nedenden dolayı tartışma yaşayan Fatma ve Fehmi sabah işe çıkmışlar ancak akşam geç bi saatten eve gelen Fatma , eşi Fehmi’nin evde olmadığını görür. Bunun üzerine eşini arayan Fatma cevap olarak ” evi terk ettim daha gelmiyorum ” yanıtı aldı . 2 hafta boyunca evde bekleyen Fatma , eşi Fehmi’nin eve hala gelmemesi üzerine ertesi gün mahkemeye dava açmıştır. Terk nedeniyle boşanma davası sonucu hakim boşanmalarına karar vermemiştir. Hakimin gerekçesi ne olabilir?

a)Kavga nedeni çok hafiftir.

b)Dava açma süresi geçmiştir.

c)Dava için şiddetli geçimsizlik nedeni öne sürülmeliydi.

d)Terk nedenine dayalı dava açmak için 6 ay beklenmeliydi.

e)Fatma eşini arayıp ikna etmemiştir. Bu yolu denemelidir.

15)Aşağıdakilerden hangisi koruyucu aile için aranan şartlardan değildir?

a)Vatandaş olmak

b)Çocuk sahibi olmamak

c)En az ilkokul mezunu olmak

d)Türkiye’de sürekli ikamet etmek

e)25-30 yaş aralığında olmak

16)Gebe kadına verilen doğum izni aşağıdakilerden hangisinde tam olarak verilmiştir?

a)Doğumdan önce 6 hafta, doğumdan sonra 6 hafta

b)Doğumdan önce 10 hafta, doğumdan sonra 10 hafta

c)Doğumdan önce 10 hafta, doğumdan sonra 8 hafta

d)Doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta

e)Doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 6 hafta

17)Aşağıdakilerden hangisi aile hukukuna egemen olan ilkelerden biri değildir?

a) Birlik ilkesi

b)  Süreklilik ilkesi

c)  Zayıfların korunması ilkesi

d)  Eşitlik ilkesi

e) Hakkaniyet ilkesi

18)Aşağıdakilerden hangisi nişanın bozulması için yapılan anlaşmadır?

a)  İbra

b) İstisna

c)  İkale

d) İkame

e) Fesih

19)Resmi memur önünde yapılmayan evlilik sözleşmelerinin hukuki sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Yokluk

b) Mutlak butlan

c) İptal edilebilirlik

d) Fesih

e) Evlenmeden dönme

20)Evlenme izin belgesinin geçerliliği ne kadar süre ile sınırlandırılmıştır?

a)  2 ay

b)  3 ay

c)  6 ay

d)  9 ay

e)  12 ay

 

seo
Hakimehanim.com

 

1-A 2-b 3-c 4-b 5-d 6-a 7-a 8-d 9-e 10-a 11-b 12-a 13-d 14-d 15-b 16-d 17-e 18-c 19-a 20-c

Etiketler

İlgili Makaleler

14 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Merhaba sitemizin tek gelir kaynağı reklamlar sunucu ve alan adı ücretlerini çıkarabilmek için reklamlara ihtiyacımız var lütfen kullanıyorsan adblocker vb programları kapatır mısın ? Kullanmıyorsan verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz.



reklamdestek



Hukuk makaleleri , hukuk testleri , hukuk fakültesi hakkında bilgiler , sınav rehberliği ve bir çok makale bulunan sitemiz masraflarını kendi çıkarması gerekiyor bu sebeple reklamlar aracılığı gelir toplamaya çalışıyorum.Kesinlikle sizi rahatsız edecek hiçbir reklam bulunmamaktadır.Reklam engelleyicinizi kapatmayı sitenin iyiliği için unutmayın.Emeğe saygı teşekkürler.