TestlerUluslararası Hukuk

Uluslararası Hukuk Test Soruları ve Cevapları

Uluslararası Hukuk Test Soruları ve Cevapları

1)Devletlerin Uluslararası Yükümlülükleri ihlalinde aşağıdakilerden hangisi doğru sayılmaz?

a)Devletin sorumlu tutulabilmesi için devlet mutlaka kusurlu olmalıdır.

b)Sorumlu tutabilmek için devletin vermiş olduğu bir zararın varlığı aranmaz.

c)Eylem süreklilik gösteriyorsa sonradan yürürlüğe konulan eylem ile sorumluluk doğar.

d)Bir devletin başka bir devlete karşı hukuka aykırı eyleminden doğan sorumluluğa doğrudan sorumluluk denir.

e)Yabancılara veya mülklerine verilen zarar sebebiyle diplomatik koruma çerçevesindeki sorumluluk devlet sorumluluğudur.

2)Bir devletin başka bir devletin üzerine doğrudan asker yollaması Devlet sorumluluğunu doğurur. Ancak Türkiye’nin Kıbrıs’ta asker konuşlandırması hukuka uygundur. Peki bu hukuka uygunluk nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

a)Rıza

b)Meşru müdafaa

c)Zorda kalma

d)Mücbir sebep

e)Jus Cogens norm

3)”Uluslararası yargı kuruluşlarına başvuru yapmadan önce iç hukuk yolları tükenmiş olmalıdır.” Aşağıdakilerden hangisi bu iç hukuk yollarının tükenmesine gerek görülmeyen hallerden biri değildir?

a)İç hukuk mekanizmasının yokluğu

b)Mahkemenin yargı yetkisinin olmaması

c)Zarara uğrayan kişinin iç hukuk yollarını denememiş olması

d)Zarara uğrayan kişinin başvuru yolu engellenmesi

e)Dava masraflarının çok yüksek olması



4)Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

a)Hamburg-Uluslararası Deniz Hukuku mahkemesi

b)Lüxemburg-Avrupa Adalet divanı

c)Strasbourg-Avrupa insan hakları mahkemesi

d)Cenevre-Uluslararası Ticaret örgütü

e)Lahey- Uluslararası yargı divanı

5)Aşağıdaki ilkelerden hangisi silahlı çatışmalar hukukuna hakim bir ilke değildir?

a)Gereksiz acılara sebep olmama

b)Sadakat

c)Ayrım gözetme

d)Ayrım gözetmeme

e)Çevre üzerinde ağır sonuç doğuran silah kullanmama

6)Aşağıdakilerden hangisi yada hangileri uluslararası ceza mahkemesinin yargı yetkisi olan suçlardandır?

I-Saldırı suçu

II-İşkence suçu

III-İnsanlığa karşı suç

IV-Soykırım suçu

V-Savaş suçu

a) I-II-III

b)IV-V

c)I-II-III-IV

d)I-III-IV-V

e)I-II-III-IV-V

7)Aşağıdakilerden hangisi uluslararası hukukta anlaşmaların sona erme türlerinden biri değildir?

a)Rıza ile sona erme

b)30 yıl uygulanmayınca sona erme

c)Sonraki imkansızlık

d)Köklü değişiklik

e)Anlaşmanın ağır ihlali

8)Devlet yetki kullanırken bazı ilkelere dayanmaktadır. Bunlar hangileridir?

I-Ülkesellik 

II-Vatandaşlık

III-Koruma

IV-Evrensellik

a)II-III

b)I-IV

c)I-III-IV

d)IV-III

e)I-II-III-IV

9)Macaristan ve Çekoslovakya’nın Tuna nehri üzerinden hidroelektrik santral yapılması anlaşması yapması ve Macarista’nın projeyi tek taraflı olarak askıya alınmasıyla Uluslararası Adalet Divanına başvurulan dava hangisidir?

a)Gabcikovo-Nagymaros

b)Geçiş hakkı

c)Rainbow Warrior

d)Nicaraqua

e)Soykırım Davası

10)”Denizlerde bayrak devleti yetkilidir.”Diyen ilkenin istisnası hangisi değildir?

a)Köle Ticareti

b)Uyuşturucu madde kaçakçılığı

c)Deniz haydutluğu

d)Göçmen kaçakçılığı

e)Deniz güvenliğine aykırı eylem

 

seo
hakimehanim

1-A 2-A 3-C 4-E 5-D 6-D 7-B 8-E 9-A 10-D

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. sınavdan önce girmem gereken site diye düşündüm şimdi gönül rahatliğiyla yazilim ekonomisi sinavina girebilirim !

  2. Çok güzel ama keşke biraz daha test sorusu olsa. Malum pandemiden dolayı sınavların hepsi test olacak bizim için de pratik olurdu. Emeğine sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı